KİKLA TARİFİ

Kiklayı tulum çıkartmanın kolay yolu ilk önce deepfreeze atın ya ertesi gün yada daha sonra fark etmez ama bir kere donması lazım.. Ertesi gün deepfreezeden çıkarılan kiklalar tam açılmadan temizlenmeye başlanır..

NEDEN.?. Tam açılmamış olması demek etinin çok sert ama derisinin yumuşamış olması demektir.. Tırtıklı ama keskin bir bıcak yardımıyla solungacın hemen arkasına yüzeysel bir çizgi atılır.. zaten hayvanın eti daha sert olduğundan sadece derisi kesilebiliyor.. aynı çizgilerden sırt yüzgeçlerinin sağına ve soluna kesikler atılır.. aynısından alt yüzgeçlerinden kuyruk yüzgeçlerine kadar çizilir.. Bir pense yardımı ile ensesindeki kesik birleşim noktasından tutulur ve geriye dogru çekildiğinde bir tarafı komple çıkıyor.. iki tarafta aynı şekilde çıkarıldıktan sonra alt ve üst yüzgeçlerin bitim noktalarından öne doğru pense ile çekilince fermuar gibi çok kolay çıkıyorlar.. En son kafa kesiliyor.. Çünki bu işlenmeri yaparken sol elinizle kafadan ve gavsamadan tutmak gerekiyor..

Tulum çıkarma işlemi bittikten sonra gelelim resimli pişirme tarifine..