Korsanlar Korkmuyor, Hukuk da Caydıramıyor

Korsanlık faaliyetlerinin iyice azıttığı Somali açıklarında halen çok sayıda ülkenin savaş gemileri devriye ve önleme görevleri yürütüyorlar.

Korsanlık faaliyetlerinin iyice azıttığı Somali açıklarında halen çok sayıda ülkenin savaş gemileri devriye ve önleme görevleri yürütüyorlar. Bu gemilerin içinde bir Türk firkateyni de dahil olmak üzere 5 NATO savaş gemisi var.

Suudi Arabistan, Rusya, Malezya, Hindistan ve elbette Amerikan 5. Filosu'na bağlı başka gemiler de bölgede görev yapıyorlar. Çin'in de yakında bölgeye savaş gemi ya da gemileri gönderebileceği de haberlerde yer alıyor.

Bütün bunlara ilaveten NATO deniz görev gücünün yerini almak üzere geçen pazar gününden bu yana Avrupa Birliği tarihinde ilk defa bir deniz gücünü de bölgeye göndermiş bulunuyor. Bir İngiliz firkateyninin önderliğinde görev yapacak bu deniz gücü, altı savaş gemisi ve üç deniz keşif ve karakol uçağından meydana geliyor. Gemiler İngiltere, Fransa, Almanya, Yunanistan tarafından, uçaklar da Fransa ve İtalya tarafından sağlanacak. Atalanta Operasyonu adı altında görev yapacak bu gücün ana görevi açlık çeken Somali'ye gönderilen BM gıda yardımlarını taşıyan ticari gemilerin güvenliğini sağlamak olacak.