OPEC’in Üretimi Kısması Tankercileri Vurdu


Lloyds List’te yayınlanan Tony Gray imzalı yazıda; tanker sahiplerini son günlerde alınan iki önemli kararın birden vurduğu belirtiliyor. Bu kararlardan birisi OPEC’in aldığı üretimi kısma kararı, ikincisi ABD’nin yayınladığı uzun vadeli tahmin. Bu tahminde ABD’nin petrol ithalatının uzun vadede düşeceği ileri sürülüyor.

OPEC üyesi ülkeler petrol bakanları şimdiye kadarki en büyük çaplı üretim kısma kararına imza attılar. Petrol fiyatlarının Temmuz ayında zirve yaptığı 147 Dolar/varil den sonra 100 dolardan fazla değer kaybetmesi OPEC’in günlük 2,2 milyon varillik kesintiyle sonuçlanan umutsuzca girişimi yapmasına yol açtı.

Piyasadan her gün bir VLCC (Çok Büyük Petrol Taşıyıcısı Tanker) dolusu ham petrol çekilmesi anlamına gelen son üretimi kısma kararı, kartelin halen yürürlükte olan günde 2 milyon varillik üretimi kısma kararına ilave olacak ve 1 Ocaktan itibaren yürürlüğe girecek.

Bu kısıntılarla OPEC’in günlük ham petrol arzı toplamda günde 24,845 milyon varile düşmüş olacak.

Bu arada analizciler, OPEC’in üretimi kısmada zorlayıcı davranmasının daha önce iyi neticeler vermediğine işaret ediyorlar.

Ayrıca, 20 yıldır ilk defa olarak ABD Enerji Bilgi İdaresi yayınladığı yıllık enerji görünüm raporunda 2030 yılına kadar ABD enerji tüketiminde artış olmayacağını öngördü.